1.190 views

Welke smartphone maakt de mooiste foto’s? (2020)

Populairste smartphones van nu:

Met een smartphone kun je niet alleen bellen en internetten, hij wordt ook steeds vaker als standaard camera gebruikt. Welke smartphone maakt de mooiste foto’s? Hierbij is belangrijk om goed op het aantal cameralenzen, beeldstabilisatie en resolutie te letten. In dit overzicht 5 smartphones die absoluut goede foto’s maken.

Het gebruik van een smartphonecamera

Een smartphonecamera werkt anders dan een (professionele) spiegelreflexcamera. Ondanks dat smartphone camera’s steeds beter worden, kennen ze toch wat beperkingen. Zo beschikt een spiegelreflexcamera over een grote sensor. Deze neemt veel licht op, wat voor uitstekende foto’s zorgt. Een smartphone is veel compacter. Hierdoor kan de fabrikant er geen grote sensor inbouwen.

Bij een spiegelreflexcamera kun je het diafragma aanpassen. Hiermee ontstaat er scherptediepte. Omdat dit bij een smartphone camera niet mogelijk is, hebben smartphonefabrikanten hier iets op bedacht. Met een dual, triple of quad camera ontstaat er een goede scherptediepte. Er zijn ook smartphones met 5 cameralenzen (of meer).

Als laatste de functies. Bij een spiegelreflexcamera stel je de ISO-waarde, diafragma en sluitertijd in. Dit is bij een smartphone camera een stuk beperkter. Toch kun je met de nieuwste smartphones prachtige foto’s maken.

Welke smartphone maakt de mooiste foto’s?

In 2019 zijn er een aantal nieuwe smartphones uitgebracht. Deze hebben soms zeer goede cameraspecificaties. Hieronder de 5 beste smartphones met goede camera. Je maakt hier de allermooiste foto’s mee.

1. Huawei P30 Pro

De Huawei P30 Pro is in maart 2019 uitgebracht. Een uitstekende smartphone met snelle processor. Dit model heeft een quad hoofdcamera. Dit betekent dat er 4 cameralenzen aanwezig zijn. Dit ziet er zo uit:

 • 40mp, f/1.6, 27mm (wide), 1/1.7″, PDAF, OIS
 • 20mp, f/2.2, 16mm (groothoek), 1/2.7″, PDAF
 • Periscoop 8mp, f/3.4, 125mm (telelens), 1/4″, 5x optische zoom, OIS, PDAF
 • TOF 3D camera

De camera heeft Leica Optics. Dit betekent in ieder geval dat er Leica cameralenzen aanwezig zijn. Leica is een Duitse producent en levert de beste optische apparatuur. Huawei heeft dus voor de beste cameralenzen gekozen.

De cameraprestaties zijn vergeleken met Huawei P30 en de Samsung Galaxy S10+. Uit deze vergelijking komt naar voren dat de P30 Pro camera de meest heldere en kleurrijke beelden maakt. Er is in slecht verlichte omstandigheden veel meer detail zichtbaar. De Huawei P30 Pro behoort dan ook absoluut tot de beste smartphonecamera’s.

2. Apple iPhone Xs Max

Deze smartphone is door de Consumentenbond beoordeeld. Het kreeg op het gebied van fotokwaliteit het cijfer 8,2. Houd er rekening mee dat deze beoordeling van begin 2019 dateert. Deze smartphone heeft goede cameraspecificaties. De iPhone Xs Max is in september 2018 uitgebracht. Ook nu weer een snelle processor. Dit is zeker van invloed op de werking van de camera.

De dual hoofdcamera heeft de volgende specificaties:

 • 12mp, f/1.8, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, OIS, PDAF
 • 12mp, f/2.4, 52mm (telelens), 1/3.4″, 1.0µm, OIS, PDAF, 2x optische zoom

Er is een quad LED/ dual tone flitser aanwezig. Verder natuurlijk HDR-ondersteuning. Ook deze smartphone camera is vergeleken met andere modellen. De iPhone XS Max fotografeert prima. Beelden zien er helder een goed uit. Bij minimaal belichting fotografeert de iPhone XS Max nog steeds prima. Er treedt weinig ruis op. De iPhone Xs laat op dit gebied wel meer ruis zien. In vergelijking met de Samsung S10+ scoort deze laatste op alle gebieden wat beter.

3. Samsung Galaxy S10+

Samsung heeft dit model in maart 2019 uitgebracht. Het wordt saai, maar ook bij deze smartphone uitstekende processorprestaties. Op het gebied van camera zit je met de Samsung S10+ precies tussen de Huawei P30 Pro en de iPhone Xs Max. Het betreft hier een triple camera met deze specificaties:

 • 12mp, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
 • 12mp, f/2.4, 52mm (telelens), 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optische zoom
 • 16mp, f/2.2, 12mm (groothoek), 1.0µm

Inclusief auto-HDR, Panorama en natuurlijk een LED flitser. Dit model is vergeleken met de Huawei P30 Pro en de Samsung S10. Bij matig licht scoort de Huawei P30 Pro beter. Bij goed licht is het de Samsung S10+ die beter scoort. Maak je dus vooral overdag veel foto’s, dan moet je absoluut voor de Samsung S10+ gaan.

4. Nokia 9 PureView

Een stevige concurrent van de Huawei P30 Pro. De Nokia 9 PureView is sinds februari 2019 verkrijgbaar. De processor is iets sneller dan voorgaande modellen. De PureView is uitgerust met 5 cameralenzen:

 • 12mp, f/1.5-2.4, 26mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, Dual Pixel PDAF, OIS
 • 12mp, f/2.4, 52mm (telelens), 1/3.6″, 1.0µm, AF, OIS, 2x optische zoom
 • 16mp, f/2.2, 12mm (groothoek), 1.0µm

Het gaat hier om Zeis Optics (cameralenzen). De cameralenzen van dit merk worden veel door (professionele) fotografen gebruikt. Verder een dual LED/ dual tone flitser, HDR en panorama. Ook nu weer is er een vergelijking gemaakt, dit keer met de Huawei P30 Pro en Samsung S10+.

Bij fotograferen met daglicht is de Samsung S10+ de winnaar. Hierna volgt Nokia 9 PureView. Kijken we naar slecht verlichte situaties, dan zijn het Nokia 9 PureView en Huawei P30 Pro leidend. Voordeel van de Nokia 9 PureView is dat deze meer licht binnenlaat. Hierdoor zien foto’s er levendiger uit. Er ontstaat hierbij wel wat ruis, maar minimaal. Bijkomend voordeel van de PureView 9 is de lagere aanschafprijs, terwijl je toch een zeer goede smartphonecamera krijgt.

5. Google Pixel 3

Hoewel dit model maar één cameralens heeft, maakt deze de beste foto’s in donkere situaties. Het nachtzicht is dan ook geweldig. De Google Pixel 3 is in oktober 2018 uitgebracht. De prestaties van de processor zijn minder dan de voorgaande modellen. Het heeft een enkele hoofdcamera:

 • 12.2 MP, f/1.8, 28mm (wide), 1/2.55″, 1.4µm, OIS, dual pixel PDAF

De fantastische nachtmodus en de briljante zoomlens maken dit tot de beste smartphonecamera (bij schermerlicht of donkere omstandigheden). De beeldresultaten zijn juist in deze situaties fantastisch. Ideaal wanneer je veel bij weinig licht fotografeert. Ben je iemand die vooral overdag foto’s maakt, dan kun je beter voor een van de andere modellen kiezen.