1.315 views

Hoe maak je een screenshot met je iPhone?

Populairste smartphones van nu:

Een screenshot maken met je iPhone: in dit artikel een handleiding. We bespreken een screenshot/ schermafbeelding maken voor nieuwe toestellen zoals de iPhone 11, iPhone XS, iPhone X maar ook oudere Apple smartphones.

Dit is een screenshot of schermafbeelding

Met een screenshot (schermafbeelding) leg je vast wat er op je iPhone-scherm zichtbaar is. Denk maar eens aan een bericht of afbeelding dat je op social media of op een website tegenkomt. Of er is een probleem met je toestel op het scherm zichtbaar (bijvoorbeeld een foutmelding). Handig om dit even op te slaan.

Screenshot is hetzelfde als een printscreen die je met je desktop PC of laptop maakt. Laten we snel gaan kijken hoe je een iPhone screenshot maakt.

Handleiding screenshot iPhone maken

hieronder vind je een aantal handleidingen voor het maken van een iPhone screenshot. Kijk bij het juiste type toestel, zodat je ook op een goede manier een screenshot maakt.

Screenshot iPhone 11 en iPhone 12

Deze handleiding geldt voor de toestellen iPhone 11, iPhone 11 Pro en iPhone 11 Pro Max. Maar ook voor de iPhone 12 serie.

 • Open het scherm waarvan je een screenshot wil maken
 • Druk de powerknop en de bovenste volumeknop tegelijkertijd in (rechterkant toestel)
 • Het scherm flitst kort: screenshot iPhone 11 of iPhone 12 is gemaakt

Lukt het niet om een screenshot te maken? Soms sluit het scherm zich af. Waarschijnlijk heb je alleen de powerknop ingedrukt of de twee knoppen niet gelijktijdig ingedrukt. Het is belangrijk om het opnieuw te proberen.

Screenshot iPhone XR, iPhone XS en iPhone XS Max

Het maken van een screenshot op de iPhone XR, XS en XS Max verloopt hetzelfde als bij de iPhone 11 of iPhone 12. Hieronder toch nog even het stappenplan.

 • Zorg dat je op je scherm ziet waar je een schermafbeelding van wil maken
 • Druk tegelijkertijd de zijknop (powerknop) en de volume omhoogknop in
 • Laat de knoppen los wanneer het scherm flitst

Je ziet dat het maken van een screenshot zeer eenvoudig is. Er verschijnt vanzelf een miniatuur afbeelding van je gemaakte screenshot. Tik je hierop, dan kun je de schermafbeelding bewerken of met anderen delen.

Schermafbeelding iPhone X

De iPhone X is een apart toestel: in dat jaar zijn er namelijk geen vergelijkbare modellen in deze serie uitgebracht. Hierdoor is de iPhone X een beetje een einzelgänger. Een screenshot met iPhone X maken? Hoe je dit doet lees je bij de handleiding screenshot iPhone 11 of screenshot iPhone XR.

Zo maak je een schermafbeelding op iPhone 8, 7 en ouder

Heb je een ouder toestel zoals de iPhone 8, iPhone 7, iPhone 6 of misschien nog ouder? Dan werkt het maken van een schermafbeelding wat anders. Bekijk onderstaande handleiding:

 • laat het scherm openstaan waarvan je een screenshot gaat maken
 • druk tegelijkertijd de zijknop en de homeknop in
 • het scherm flitst kort: laat de knoppen direct los

De homeknop vindt je aan de voorzijde van je toestel, onderaan het display (scherm). Deze homeknop is vanaf iPhone X verdwenen. Dit verklaart waarom een iPhone screenshot op nieuwere toestellen net iets anders werkt.

Kan ik op een andere manier een schermafbeelding maken?

Bij veel Android smartphones zoals Samsung of Huawei kun je op verschillende manieren een schermafbeelding maken. Bijvoorbeeld door met de zijkant van je hand over het scherm te vegen of door gebruik te maken van een sneltoets. Helaas werkt dit bij iPhone-toestellen niet. Je kunt alleen via bovenstaande handleidingen een iPhone screenshot maken.

Screenshot iPhone bewerken

Hoe je een screenshot op je iPhone bewerkt is afhankelijk van het iOS besturingssysteem. Over het algemeen bewerk je een screenshot op de volgende manier:

 • tik op de miniatuurafbeelding om deze te bewerken
 • bekijk de bewerkingstools onderaan de afbeelding
 • maak bijvoorbeeld gebruik van het potlood en kies een kleur
 • voeg tekst toe door op de plusknop te tikken
 • verplaats of selecteer markeringen met behulp van de lasso
 • snijd de afbeelding bij met behulp van de lijnen aan de zijkant van de afbeelding
 • tik na het bewerken op gereed om de nieuwe screenshot op te slaan

Ben je te laat met het tikken op de miniatuur afbeelding, dan verdwijnt deze vanzelf. Gelukkig vind je de iPhone screenshot nog altijd in de map met foto’s (schermafbeeldingen) terug. Van hieruit kun je screenshots ook bewerken of met anderen delen. Dit delen doe je overigens via e-mail, WhatsApp, social media of een van de andere opties.