755 views

Samsung S8 waterdicht: test en garantie

Populairste smartphones van nu:

De Samsung Galaxy S8 uit 2017 is volledig stof- en waterdicht. Samsung S8 waterdicht: wat kun je hiervan verwachten? Het is belangrijk om te weten dat een waterdicht toestel niet onbeperkt onderwater kan blijven. Bekijk de test en ontdek hoe het met de garantie zit.

Over Samsung Galaxy S8

Dit toestel behoort tot de vlaggenschepen van Samsung. Hij is in maart 2017 uitgebracht. De S8 heeft een 5,8 inch super amoled scherm met een hoge pixeldichtheid. Dit betekent mooie en heldere beelden. Het aluminium frame en Gorilla Glass 5 geven de smartphone een stevig uiterlijk. Het beschermend glas is ook nog eens goed bestand tegen krassen, stoten en vallen.

Waterdichte behuizing

Dat de Samsung S8 waterdicht is, komt door de waterdichte behuizing. Deze heeft een ip68 codering gekregen. Wat betekent dit precies? Een IP codering bestaat uit twee cijfers. Het eerste getal laat zien hoe goed de behuizing beschermd is tegen binnendringen van grote voorwerpen tot fijnstof. De S8 heeft codering ip68. De 6 staat voor volledig stofdicht.

Het tweede getal geeft de bescherming tegen vocht weer. De cijfers lopen op van 0 tot en met 9. Veel moderne smartphones zijn ip67 gecertificeerd (dompeldicht). Het getal 8 betekent dat deze volledig waterdicht is.

Samsung S8 waterdicht: hoe lang kan deze onderwater?

Volgens de specificaties van de fabrikant kan de Galaxy S8 tot maximaal 30 minuten onderwater. Ook de diepte is belangrijk: het toestel kan maximaal 1,5 meter onderwater. Onder deze omstandigheden zou het toestel gewoon moeten blijven werken. Na overschrijding van de maximale diepte of de maximale tijd, kan het toestel uitvallen. In de praktijk blijkt dat fabrikanten voorzichtig met hun omschrijvingen omgaan, vaak kan het toestel toch langer of dieper onder water dan aangegeven.

Getest: zo waterdicht is de Samsung S8

De Samsung S8 waterdicht test laat zien of het toestel ook echt zo waterdicht is als beweerd. Er zijn altijd mensen die de proef op de som nemen en hun gloednieuwe smartphone in het water gooien. Je moet het maar durven! Je hebt namelijk geen garantie op de waterdichtheid, later meer hierover.

Uit verschillende testen van gebruikers is gebleken dat de Samsung Galaxy S8 ook onder water volledig blijft werken. Zet de camera aan en dompel de smartphone onder water: het toestel blijft gewoon filmen.

Wees vooruitzichten met andere vloeistoffen

De waterdichtheid geldt alleen voor normaal water zonder toevoegingen. Warm water en gedestilleerd water zou in theorie niet schadelijk moeten zijn. Het is echter de vraag of je dit ook wilt uitproberen. Van andere vloeistoffen zoals chloorwater, bier of antivries is bekend dat de chemicaliën of ingrediënten de telefoon kunnen binnendringen. Dit veroorzaakt schade aan de openingen, aansluitingen en simkaartsleuven. Dringt de vloeistof nog dieper de smartphone binnen, dan kan deze slecht werken of volledig uitvallen.

Samsung S8 waterdicht: eerste hulp bij ongelukjes

Ondanks dat de Galaxy S8 waterdicht is, kan deze ook per ongeluk in een glas bier (hoe krijg je het voor elkaar) vallen. In dit geval ga je als volgt te werk:

  • Haal de smartphone direct uit het glas bier
  • Schakel de smartphone uit
  • Spoel het toestel onder de kraan af (op kamertemperatuur)
  • Drink ondertussen het glas bier leeg
  • Haal eventueel stof of andere viezigheid met een tandenstoker uit de openingen en poorten
  • Schenk een nieuw biertje in
  • Leg de Samsung S8 op een droge doek en laat deze hier een half uurtje op liggen
  • Drink je tweede glas bier leeg
  • Schakel de smartphone weer in

Met een beetje geluk werkt het toestel gewoon weer. Wees niet bang om de Samsung S8 onder de kraan af te spoelen: daar is hij tegen bestand.

Bekijk de Samsung Galaxy S8

Liever een nieuwe toestel? Bekijk hier de Samsung S10.

Garantie op waterdichtheid

Stel dat de smartphone in het water valt en hij blijkt daarna niet meer te werken. Zit hier garantie op? Nee, er zijn maar weinig fabrikanten die hier garantie op geven. Samsung hoort bij de smartphonefabrikanten die hier niet voor garant staan.

Dit betekent echter niet dat het toestel niet tegen water kan: diverse testen hebben uitgewezen dat de behuizing waterproof is.

Is de smartphone beschadigd, bijvoorbeeld door een barst in het glas? Ontbreekt er een stukje van de behuizing? In dit geval is het toestel niet meer waterdicht. Wees in deze gevallen zeer voorzichtig met water, maar natuurlijk ook met een regenbui.