528 views

iPhone XE (opvolger iPhone SE)

Populairste smartphones van nu:

De iPhone XE is waarschijnlijk de directe opvolger van de Apple iPhone SE. De verwachting is dat de iPhone XE in het najaar van 2020 of in 2021 wordt uitgebracht. Met een 4,7 inch scherm is dit nieuwste model groter dan de SE uit 2016. Bekijk de belangrijkste specificaties en prijs van dit toestel.

Dit moet je over de iPhone XE weten

Het is niet te zeggen of de opvolger van de Apple SE ook daadwerkelijk de naam iPhone XE krijgt. Het kan ook dat Apple voor de benaming iPhone SE2 kiest. Duidelijk is wel dat het hier om een toestel met een klein display gaat. Ter vergelijking: de SE uit 2016 heeft 14 inch IPS LCD display. Ja maar vanuit dat het scherm van de XE zeker groter is!

Het design van deze Apple smartphone

Benieuwd hoe de iPhone XE eruit ziet? Zoals eerder vermeld krijgt deze 4,7 of 4,8 scherm. Je kunt ervan op aan dat het hier om een liquid of super retina IPS LCD display gaat. Krasbestendig glas? Bij de nieuwste modellen uit 2019 en 2020 wel, dus waarschijnlijk ook bij de Apple XE.

De SE uit 2016 heeft een aluminium frame en achterkant (niet waterdicht). De XE uit 2020/2021 heeft ook een aluminium frame. De laatste modellen hebben een waterdichte behuizing. Mogen we er dan vanuit gaan dat de XE dit ook heeft? Laten we het hopen!

De processor van de iPhone XE

Het belangrijkste onderdeel van de XE is de processor. Hier hangen veel zaken vanaf: snelheid, efficiëntie, kwaliteit van foto’s maar ook de accuduur. De Apple iPhone XE is voorzien van een A13 Bionic chip met 3-6 GB RAM-geheugen. (specificaties volgen later). Deze processor kom je in alle toestellen vanaf 2019 en 2020 tegen. Pas in 2021 of 2022 is de Apple A14 chip beschikbaar.

Met betrekking tot processorsnelheid zit het wel goed: de XE schakelt snel tussen verschillende taken of applicaties. Het iOS besturingssysteem is stabiel en goed beveiligd. Hierbij kun je rekenen op iOS 13 of 14, het nieuwste mobiele besturingssysteem van Apple.

Alternatief: bekijk de iPhone 11

Cameraspecificaties voor en achter

Je hoeft niet te kijken naar de Apple iPhone SE, deze heeft namelijk een enkele 12 MP en een enkele 1,2 MP selfiecamera. Dit zijn specificaties waar je niet erg blij van wordt: foto’s zien er in deze huidige tijd slecht uit. Gelukkig zijn de camera’s bij van de iPhone XE een stuk beter. Hoewel het hier om een klein toestel gaat, beschikt deze wel over een dual of triple hoofdcamera. Dit betekent dat het toestel twee of drie lenzen heeft. Voordeel van meerdere lenzen is dat je mooie foto’s met scherptediepte maakt.

Aan de voorzijde zit de selfiecamera. Omdat het hier om de opvolger van de iPhone SE gaat, is de verwachting dat de selfiecamera één of twee lenzen heeft. Mochten er twee lenzen aanwezig zijn, dan is ontgrendelen middels Face ID mogelijk. Volgens de geruchten beschikt de iPhone XE niet over Face ID maar wel over Touch ID.

Dankzij de uitstekende processor zien foto’s die je met het toestel maakt er uitstekend uit. Je kunt er niet alleen mee fotograferen maar natuurlijk ook filmpjes meemaken (inclusief audio).

Is de iPhone XE geschikt voor 5G?

Ondanks dat steeds meer landen het razendsnelle 5G mobiele netwerk beschikbaar stellen, zijn nog niet alle smartphones hierop uitgerust. Ook in 2020 zien we toestellen zonder ondersteuning voor 5G voorbijkomen. Mocht de iPhone XE in 2020 uitkomen, dan heeft deze zeer waarschijnlijk geen 5G ondersteuning. Gebeurt dit in 2021 of later, dan is deze ondersteuning er wel.

Zo lang gaat de accu mee

Het SE model uit 2016 heeft een 1624 mAh batterij. Dit lijkt heel weinig, maar de accuduur bedraagt toch bijna 12 uur (in 3G gesprektijd). Ter vergelijking: de iPhone 11 pro Max heeft een 3939 mAH batterij met een 3G-gesprektijd van 21 uur. We verwachten dat de batterij van de XE hier ergens tussenin zit en in 3G een gesprek tijd tussen de 15 uur en 20 uur meegaat.

Opladen van de batterij kan op de normale manier of middels snelladen. De kans dat je dit toestel draadloos kunt opladen is vrij klein.

De iPhone XE kopen: kleuren en prijs

Net als veel andere iPhones is ook dit model verkrijgbaar in de kleur spacegrijs. Daarnaast zal Apple kiezen voor de kleuren zilver en rood, maar misschien ook zwart en wit. Laten we de exacte kleuren nog even afwachten.

De iPhone XE kopen? Reken op een prijs tussen € 450 en € 700. Het is misschien een groot verschil, maar de prijs zal mede afhankelijk van het interne geheugen zijn. Bovenstaande iPhone XE prijs is een voorlopige inschatting.